Call us toll free: 0523-72250
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Call us toll free: 0523-72250

Francesco Griffo | 1450–1518 | Italien | Renässans

Francesco Griffo arbetade åt boktryckaren Aldus Manutius i Venedig. Aldus anses vara en av de absolut främsta av renässansens boktryckare. Inom typsnittsklassificering talas det om garalder. Detta är sammanslagning av initialerna Gar för Garamond (Nästa veckas huvudperson) och ald för Aldus. Här väljer jag dock att lyfta fram Griffo då han var stämpelskäraren och typografen.

Ca 1495 utger Aldus boken De Aetna skriven av Pietro Bembo, och satt med en antikva av Francesco Griffo. 1499 utkommer boken Hypnerotomachia Poliphili satt med en andra version av antikva av Griffo. Bägge böckerna är än idag föremål för beundran.

Griffo utvecklade Jensons diagonalantikva genom att förbättra förhållandet mellan x-höjd och versalhöjd, men även förfina vissa bokstävers detaljer. Griffo introducerade kapitälerna, siffrorna och nya skiljetecken men var även typografen som skar den första kursiven år 1501. Men det var först kring 1500-talets mitt som rak och kursiv stil kom att betraktas som varianter av ett enskilt typsnitt. Innan dess sågs den kursiva som ett helt eget typsnitt. Griffos antikva klassas som diagonalantikva.

Läs introduktionen till bloggföljetongen Stilbildande typografer genom historien.

Utdrag ur "De Aetna".

Utdrag ur ”De Aetna”.

Exempel på typsnitt som bygger på Griffos verk

 

About the Author:

Kommentarer inaktiverade.

Related Posts