Call us toll free: 0523-72250
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Call us toll free: 0523-72250

Claude Garamond | 1490–1561
 | Frankrike | Renässans

På 1500-talet nådde renässansen Frankrike som även blev den ledande typografiska nationen. Garamond var en av de första som etablerade sig som frilansande stämpelskärare och stilgjutare. Han förfinade Griffos antikva till en stramare och mer samlad typ. Tecknen har beskrivits som …klara och öppna, strikta och nobla, med en kontrastrik och livfull linjeföring som utstrålar både kraft och skönhet. Många ser Garamonds antikva som själva sinnebilden för god västerländsk typografi. Garamond klassas som en diagonalantikva.

Det finns många varianter och tolkningar av Garamonds antikva varav många är uppkallade efter fransmannen. Men det finns även typsnitt som är uppkallade efter honom utan att egentligen bygga på hans typer! Mer om det i artikeln om Jean Jannon

Läs introduktionen till bloggföljetongen Stilbildande typografer genom historien.

Stilprov från slutet av 1500-talet, satt med Garamonds typer

Stilprov från slutet av 1500-talet, satt med Garamonds typer

Exempel på typsnitt som bygger på Garamonds antikva

Exempel på typsnitt som bygger på Garamonds antikva

 

About the Author:

Kommentarer inaktiverade.

Related Posts