Call us toll free: 0523-72250
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Call us toll free: 0523-72250

Robert Thorne | Ca 1765–1820 | Georgianska epoken | England

Robert Thorne Köpte omkring 1794 ett stilgjuteri av sin läromästare Thomas Cotterell. Efter några år hade han tillverkat ett stort antal egenritade typer som ersatte Cotterells typer. Han fortsatte att utveckla sina typer fram till sin död 1820. Efter Thornes död köptes stilgjuteriet av en man vid namn William Thorowgood. Han hade aldrig ägnat sig åt typografi tidigare, men hade vunnit pengar på ett lotteri som han nu ville investera. De flesta typer som därefter utkom i Thorowgoods namn var i själva verket Thornes.

Det var Robert Thorne som 1803 var först med att presentera en s.k Fat Face. Detta är den extrema form av nyantikva som bland annat kom att bli standardtypsnitt för rubriker i tidningar 150 år framåt i tiden. Typsnittet Poster Bodoni är med andra ord ett typsnitt som Bodoni själv inte skapade.

Robert Thorne var även mannen som myntade uttrycket Egyptienne som ett namn för den grupp av typsnitt som även kallas (slab) serif, mekan eller linearantikva – linearform. Dessa var, likt Fat Face, en grupp typsnitt som togs fram för en ny tid av annonsering i början av den industriella revolutionen.

 

Fat face av Robert Thorne

Fat Face av Robert Thorne

Egyptienne

Egyptienne

About the Author:

Kommentarer inaktiverade.

Related Posts