Call us toll free: 0523-72250
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Call us toll free: 0523-72250

Vincent Figgins | (1766-1844) | England | Nyklassicism

Vincent Figgins startade sin karriär som lärlig till en annan av caslon-familjens upplärda stilgjutare och typografer – Joseph Jackson. I ett stilprov från 1815 visas ”Two Lines Pica Antique” – Den första slab serifen, mekanen eller linearantikvan – linearform. Figgins Antique var något helt nytt inom typografin och gav upphov till starka reaktioner. Vissa hävdade att detta var något av det mest banbrytande inom typografin för tiden, medan andra talade om det som ett typografiskt monster.

Han utformade även ett antal sans serif-typsnitt, och myntade dessutom namnet Sans serif som idag klassificerar en hel grupp typsnitt. Figgins stilprover visar upp – förutom ovan nämnda stilar – en stor bredd av antikvor och olika 3d-fonter som kom att bli populära under den victorianska eran.

Det typsnitt som kom att bli hans mest inflytelserika är ändå Monotype Ionic från 1821. Det blev praktiskt taget standardtypsnitt för brödtext i tidningar under hela 1800-talet.

 

Figgins1bFiggins_6688stilprov_Figgins

About the Author:

Kommentarer inaktiverade.

Related Posts