Call us toll free: 0523-72250
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Call us toll free: 0523-72250

Giambattista Bodoni | 1740–1813 | Italien | Nyklassicism

1788 publiceras bodonis bok Manuale Tipografico innehållande prover på ett stort antal typer – med både romerska och grekiska tecken. Italienaren uppskattade, och inspirerades mycket av  Firmin Didots, John Baskervilles och Pierre Simon Fourniers typografi, men även av den sistnämndes typografiornamentik. Bodonis vertikalantikva har tunna, raka serifer i stark kontrast till grundsträck och staplar. Växellinjen är helt vertikal och typsnittet klassas därmed som vertikalantikva, men kan även anses vara en Didon, Modern eller nyantikva.

Bodoni finns i en uppsjö av skärningar, och än idag är det ett högst aktuellt typsnitt. Om man ska välja ett typsnitt som definierar Fashion, så är det just Bodoni!

I svensk dagspress har vi haft en lång tradition att använda Bodoni i rubriker, men sedan 2011 har till och med DN lämnat sitt trogna rubriktypsnitt. 1992 använde hela 43 procent av tidningarna fortfarande Bodoni som rubriktypsnitt! Den Bodoni som oftast använts just till rubriker i tidningar kallas är även kallad fat face (ex. Bodoni Poster) och har faktiskt sin grund i Robert Thornes skärningar från början av 1800-talet. Mer om honom senare…

Läs introduktionen till bloggföljetongen Stilbildande typografer genom historien.


About the Author:

Kommentarer inaktiverade.

Related Posts